Bij katten komen genetisch overdraagbare aandoeningen voor, zoals hypertrofische cardiomyopathie (HCM), feline immunodeficiëntie virus (FIV) en het feline leukemievirus (FeLV) voor. Onze poezen en katers worden daarop getest zodat we alleen met gezonde ouderdieren fokken.
HCM is de meest voorkomende (deels erfelijke) hartafwijking bij katten, die een verdikking van de hartspier veroorzaakt. HCM veroorzaakt ernstige aandoeningen zoals hartfalen, trombose en benauwdheid. Middels een echo van het hart worden onze poezen en katers op deze aandoening gecontroleerd.
FIV, ook bekend als ‘kattenaids’ is een soortspecifiek virus, dat alleen katten ziek maakt en niet te genezen is. Het tast de witte bloedcellen en daarmee het immuunsysteem van de kat aan. Het virus huist in zowel het bloed als het speeksel van de kat en kan via bijvoorbeeld een beet op een andere kat overgedragen worden. Door middel van een bloedtest worden onze poezen en katers op dit virus gecontroleerd.
FeLV is een virus dat tumoren en bloedarmoede kan veroorzaken en het afweersysteem van de kat aantast. Het virus komt vooral voor op plaatsen waar veel katten samenleven en daarom laten wij onze katten regelmatig middels een bloedtest op de aanwezigheid van FeLV testen.